Er bestaat een kleine kans dat u het gemist heeft, maar er is al enige tijd sprake van grote onrust. Ik zou zelfs zo ver willen gaan om het woord rel te gebruiken.
Deze heeft betrekking op een computerspelletje met de naam GTA San Andreas. Mocht u niet helemaal thuis zijn in het heetste van het heetste op gaming-gebied: die eerste drie lettertjes staan voor "Grand Theft Auto". Dat maakt het gelijk een stuk duidelijker, niet?
In dit populaire spel kruip je in de huid van een ondernemende jongeman, die zich specialiseert in het op gewelddadige wijze stelen van auto's en wapens, het overrijden of anderszins ombrengen van concurrenten en onschuldige voorbijgangers, en meer van dien aard. In deze editie van het spel speelt een en ander zich af in San Andreas.
Choquerend? Misschien wel, maar daar is de huidige onrust niet door veroorzaakt. Het spel, met alle zojuist genoemde ingrediënten, is in de VS momenteel gewoon goedgekeurd voor 16+.
Nog wel tenminste, want er wordt sinds kort op aangedrongen het spel toch de classificatie 18+ mee te geven. De reden hiervoor is het werk van een andere ondernemende jongeman, die toevallig uit Nederland komt. Deze heeft met een kleine technische aanpassing in het spel een aantal extra mogelijkheden bloot gelegd. Hiermee is het mogelijk naast alle andere bezigheden ook te gaan participeren in het sociale circuit. Dat wil zeggen: gezellig naar de bioscoop gaan met een vriendinnetje en daarna thuis "een kopje koffie drinken". Dat is tenminste hoe op sommige websites de na-bioscoopse activiteiten genoemd worden. Je kunt er ook andere namen voor gebruiken, maar die hoef ik u vast niet voor te zeggen.
Gelijk staat heel Amerika op zijn kop. De verschillende bedrijven die betrokken waren bij het ontwikkelen van het spel tuimelen over elkaar heen in hun beweringen dat ze niet verantwoordelijk zijn voor deze "schandalige inhoud". Hilary Clinton in hoogsteigen persoon bemoeit zich er zelfs tegenaan en eist een officieel onderzoek naar de herkomst van het materiaal.
Uiteraard is het drinken van koffie niet iets waar je je 8-jarige koter al teveel aandacht aan wil laten besteden, maar ikzelf vind de intensiteit van de verontwaardiging toch wat apart. Blijkbaar is het in de VS erger om geconfronteerd te worden met activiteiten die toch wel handig zijn voor het voortbestaan van de mensheid, dan (virtueel) handelingen te ontplooien die erop gericht zijn zoveel mogelijk mensen om te brengen. Daarmee is het dus eigenlijk een wonder dat er überhaupt nog Amerikanen bestaan.
Het blijven in elk geval rare jongens.
20 juli 2005
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten