Sinds mijn eerste bericht over de ellende in New Orleans is er weer een aantal dagen verstreken, waarin het nodige is gebeurd. Zo zijn er een heleboel agenten en militairen heen gestuurd, is een deel van de achtergebleven mensen weggehaald en heeft men een begin gemaakt met het uit het water halen van de ronddrijvende lijken.
Hoewel er dus sprake is van enige vooruitgang zijn er nog steeds zaken die op mij wat vreemd over komen. De agenten en militairen hebben bijvoorbeeld de opdracht gekregen plunderaars zonder pardon neer te schieten. Dat is op zich wel de handelswijze die we van de Amerikanen gewend zijn - "shoot first, ask questions later" -, maar waar de mensen dan hun eten vandaan moeten halen werd er niet bij verteld. Ook leek een substantieel deel van de troepen zich niet zozeer bezig te houden met het helpen (of neerschieten) van mensen, maar met het hermetisch afgesloten houden van de stad. Dat komt de hulpinitiatieven niet echt ten goede, en waar het wel voor nodig was bleef een beetje onduidelijk. Naar mijn persoonlijke mening blijft de term gribusbende voorlopig dan ook gewoon van toepassing.
Ah, zegt u nu misschien, die Rutger zit weer lekker op zijn mopperstoel. Dat kan ook wel zo zijn, maar ik ben niet de enige die vindt dat sommige dingen wat onhandig zijn aangepakt. Ook veel Amerikaanse burgers en politici krabben zich eens achter de oren bij het aanschouwen van de hele zaak. Een aantal van hen vindt zelfs dat de president een deel van het geklungel kan worden aangerekend. (Ja zeg, hoe komen ze er bij!)
Dat doet mij een beetje denken aan de reacties op het initiële optreden van Bush na "9/11", waarbij hij ook niet echt sterk uit de hoek kwam. Dat heeft hij toen opgelost door alsnog heel daadkrachtig in Afghanistan, en daarna Irak, leuke oorlogjes te beginnen met als doel de slechte terroristen dood te vermoorden.
En daar schuilt hem nou net het probleem. Want hoewel de macht van de "as van het kwaad" natuurlijk ver strekt, is het toch wat lastig om Osama en kornuiten op geloofwaardige wijze de schuld te geven van wat Katrina heeft aangericht. Het zal mij dus benieuwen welk land hij naar aanleiding van dit incident van een nieuwe regering gaat voorzien.
Ik hoop in elk geval dat Nederland op weerkundig gebied niet al te veel voorstelt. Anders moet Balkenende straks nog gaan uitleggen waarom hij de Nederlandse troepen wil inzetten voor de volgende invasie. Bij u in de achtertuin.
04 september 2005
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten