29 juni 2005

Koekhappende krijgers

KoekhappersHet Utrechts Nieuwsblad van maandag meldt dat de Oost-Afrikaanse Masai-gemeenschap, waarvan een delegatie op bezoek is in Nederland, woedend is over een reclame van Peijnenburg. In de gewraakte televisiereclame springt een rijtje Masai-krijgers onder een touw met sneetjes ontbijtkoek (op de foto staat een aantal heren die net een koekhapsessie achter de rug hebben.)

Voor een volk van Echte Krijgers vind ik dit toch wel een beetje kleinzerig, en ik zal dan ook geen gehoor geven aan hun oproep tot het boycotten van de koekfabrikant. Bovendien geloof ik dat de reclame al een paar maanden geleden van de buis is gehaald in verband met het overlijden van Michels. Als de Masai deze "verkrachting van [hun] tradities" niet zelf onder de aandacht hadden gebracht dan zou Peijnenburg met die reclame geen peperkoek extra meer verkocht hebben.
Misschien kunnen de koekenbakkers, als dank voor de gratis publiciteit, de krijgers een paar pakken voorgesneden ontbijtkoek toesturen. Met een touwtje, uiteraard.

Overigens zijn de Masai ook van mening dat al het vee van de wereld hun toebehoort, en dat ze gerechtigd zijn het (desnoods met geweld) van iedereen terug te vorderen. Mocht u dus eigenaar denken te zijn van wat koeien of andere forse huisdieren dan bent u bij deze gewaarschuwd.

Geen opmerkingen: