06 oktober 2005

I ♥ trekkers

Heeft u wel een gordel om?'t Zijn vaak de kleine artikeltjes die sjeu geven aan het nieuws. Zo ook vandaag. “Rijbewijs straks nodig voor besturen van tractor,” was een van de kleinere kopjes in het AD Utrechts Nieuwsblad van vandaag. Toegegeven, het kopje zelf is niet echt pakkend, maar de tekst eronder wel. Het stuk dat meldt dat je straks een rijbewijs moet hebben om op de tractor te mogen rijden is overigens nog niet eens zo heel erg bijzonder.
Het feit dat er ook nummerplaten op moeten gaan zitten roept al wel interessante beelden op. Heeft u ooit wel eens tractor gezien na een regenachtige dag op het land? Daarvan kun je nog nauwelijks zien dat het een tractor is. En daar moeten straks dus nummerplaten op zitten, die waarschijnlijk ook nog leesbaar moeten zijn. Ziet u die boeren straks, na een dag hard werken, de nummerplaten al netjes schoonvegen voor de trip naar huis? Precies, dat dacht ik ook niet.
Maar de fantasie slaat pas echt op hol bij het zinnetje waarin staat dat minister Peijs wil onderzoeken of de maximumsnelheid van 25 kilometer per uur omhoog kan. Gelijk krijg ik visioenen van een tractor die met giertank en al, met 140 kilometer per uur op de linkerbaan, bovenop de bumper van een Volkswagen Passat zit. En van de flitspaal die de snelheidsovertreder vastlegt, en daarna door een “man van gemiddeld postuur met boerenkiel en pet, zittend in een landbouwvoertuig” overhoop wordt gereden.
Ik zie het dus wel zitten, die plannen van minister Peijs. Nou maar hopen dat ze de pret niet bederft door een snelheidsbegrenzer verplicht te stellen.

Geen opmerkingen: