11 september 2005

Aarde

Inzoomen is ook mogelijkEventjes geleden werd ik door de weblog van een vriend gewezen op het bestaan van Google Earth. Dat is een gratis sofwareprogramma dat is geschreven door de makers van de overbekende Internetzoekmachine, waarmee je de hele wereld van boven kunt bekijken. Men heeft namelijk een enorm pakket aan satellietfoto's in een grote digitale doos gestopt, die je door middel van Google Earth vrij kunt inzien.

In deze Terroristische Tijden is daar natuurlijk gelijk weer ophef over, omdat de slechteriken de satelietfoto's zouden kunnen gebruiken voor het beramen van hun plannetjes. Ikzelf denk dat het wel meevalt, onder andere omdat het merendeel van de satelietfoto's onvoldoende scherp is om het onderscheid te kunnen maken tussen straat, huis en kerncentrale. Aan de andere kant zijn sommige foto's weer wel verbazingwekkend gedetailleerd, zoals die van een deel van Den Haag. Zo kun je bijvoorbeeld bijna zien of JeePee in zijn torentje het dakraam heeft open staan.

Ook zonder snode plannen is het gewoon erg leuk, en leerzaam, om eens te zien hoe de wereld er van boven uitziet. Dat leerzame komt onder andere doordat er ook een complete stratenkaart in zit, alsook een uitgebreide verzameling van beziens- en wetenswaardigheden.
Foutjes zitten er trouwens ook in; volgens Google Earth ligt Vianen ten noorden van de Lek. Misschien dat ze het wel expres hebben gedaan. Precies, om de terroristen te misleiden.

Geen opmerkingen: