23 juli 2005

Evaluatie van identificatie

Blanco identiteitSinds 1 januari van dit jaar geldt in Nederland een identificatieplicht. Je bent dus verplicht je identiteit te kunnen bewijzen door middel van een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart. Kun je dat niet dan krijg je een boete van 50 of, als je wat jonger bent, 25 euro.

De website van het Ministerie van Justitie meldt dat "het verzoek om identificatie door politie of andere toezichthouder niet willekeurig [mag] gebeuren. Zij moeten daartoe een reden hebben. Het moet nodig zijn voor de uitvoering van hun taken, bijvoorbeeld voor verkeerstoezicht, hulpverlening, opsporing van strafbare feiten of handhaven van de openbare orde. Er komen geen afzonderlijke controles op het bezit van identiteitsbewijzen."
Kort samengevat is het doel van de maatregel Nederland veiliger te maken, en niet het pesten van de burgers.

Eergisteren werd bekend dat er sinds 1 januari ruim 34.000 mensen zijn bekeurd omdat ze zich niet konden identificeren. Dat betekent dus dat de politie (en andere "toezichthouders") ruim 34.000 keer hun werk niet hebben kunnen doen doordat iemand geen identiteitsbewijs bij zich had. Ik vind dat nogal een getal hoor, vierendertigduizend. Mocht u dat niet vinden dan ben ik desondanks blijkbaar toch niet de enige. Ook een aantal kamerleden vraagt zich hardop af of er in alle gevallen wel sprake is van het hinderen van het functioneren van een ambtenaar in functie.
De kamerleden herhaalden ook dat het niet de bedoeling is dat bezorgende krantenjongens zomaar worden gecontroleerd en bekeurd, of dat iemand die al een bekeuring krijgt omdat hij een auto bestuurt zonder zijn rijbewijs op zak te hebben er nog een krijgt (omdat hij geen rijbewijs bij zich heeft om zich mee te identificeren, snapt u wel?)

Klinkt logisch, maar weet u wat nu het gekke is? Dat ik uit mijn naaste omgeving heb gehoord dat de boete juist wel in precies dit soort situaties wordt opgelegd. Interessant is verder dat de politie helemaal niet bijhoudt om welke reden de vraag om identificatie, die uiteindelijk leidt tot het opleggen van de boete, wordt gesteld.
Minister Donner heeft voor 2008 een evaluatie van de identificatieplicht aangekondigd, waaruit moet blijken in welke mate de nationale veiligheid erdoor is toegenomen. Ik ben erg benieuwd naar de uitslag, maar nog meer op grond van welke gegevens deze evaluatie gaat plaatsvinden. Ik hoop u er over een paar jaar over te berichten, dus houdt u deze weblog vooral scherp in de gaten.

Geen opmerkingen: