07 augustus 2005

Even schrikken

Pas op!Michael Moore is een Amerikaanse documentairemaker waar u misschien wel eens van gehoord heeft. Hij heeft twee documentaires gemaakt die internationale bekendheid hebben gekregen. Fahrenheit 911 gaat over de manier waarop de Amerikaanse overheid is omgesprongen met "9/11", in Bowling for Columbine onderzoekt Moore de achtergrond van de schietincidenten die in de VS regelmatig voorkomen.
In de laatstgenoemde documentaire stelt hij dat een van de redenen voor het hoge aantal vuurwapenslachtoffers is dat Amerikanen structureel de stuipen op het lijf wordt gejaagd. Moore illustreert dit door een Amerikaanse nieuwsuitzendig te vergelijken met een Canadese. In de Canadese uitzendig wordt inhoudelijk ingegaan op zaken als onderwijs en sociale voorzieningen, terwijl de Amerikaanse nieuwsuitzending een aanschakeling is van waarschuwingen en geweld.
Men wordt bang gemaakt voor criminelen, ziektes, "killer bees", de buren, drugsgebruikers, genetisch gemodificeerd voedsel, goddelozen, Mexicanen, Nederlanders en zaken die ik niet eens verzonnen krijg. U leest het trouwens goed, ook Nederlanders. Ons land wordt namelijk regelmatig gebruikt als voorbeeld van een land waar alles gierend uit de klauwen loopt. Zo wordt bijvoorbeeld het beeld geschetst dat Nederland collectief aan de heroïne zit en dat we onze kinderen vermoorden als de kleur van hun ogen ons niet aan staat. Alles met toestemming van onze overheid én op klompen, uiteraard.
Er is in de VS ook een aantal overheidsdiensten die belastinggeld uitgeven aan het genereren van deze angst. Zo is er een meneer Pape die als hoofdtaak heeft onderzoek te plegen naar de bedreiging die uitgaat van Abu Hafs al Masri, een aan Al-Qaeda gelieerde groepering. Daarnaast houdt hij zich echter ook bezig met de belangrijke zaak van het schrik aanjagen.
Het lijkt er alleen op dat er op dit terrein in de VS zelf even niets meer te doen is. Daarom heeft hij nu zijn blik verruimd en Nederland, uitgerekend het Sodom van het westen, gewaarschuwd voor aanslagen die ons tussen 15 augustus en half september gaan overkomen. Daarbij had hij ook nog de adem om Nederland ervan te beschuldigen de dreiging niet voldoende serieus te nemen.
Uiteraard heeft de Nederlandse overheid gelijk gereageerd met de uitspraak dat ze de zaak onder de aandacht en onder controle hebben.
Dat zal vast wel, maar ik denk toch dat ik voor de zekerheid maar onderduik op een geheime locatie. Mocht u de komende anderhalve maand niets meer van me horen dan doet het draadloze netwerk het niet in de kruipruimte.

Geen opmerkingen: