30 augustus 2005

Regelhumor

Kopen? 25 formulierenKunt u zich die reclame met die paarse krokodil nog herinneren? Die achter de man in het zwembad staat, maar waar de moeder die hem wil ophalen een half boek aan formulieren voor moet invullen?
Die krokodil is symbool gaan staan voor de uit de hand gelopen Nederlandse bureaucratie, lees ik in de Intermediair. Een lange reeks van kabinetten heeft er vocaal een punt van gemaakt het aantal regels terug te dringen, maar tot nu toe is het ze geen van allen gelukt. Voor elke regel die met veel moeite wordt weggepoetst weet men er telkens weer een paar terug te polderen.
In Belgiƫ gaat men voortvarender te werk. Ze hebben er zelfs een staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging, die onder andere de site www.kafka.be heeft geopend om administratieve rariteiten aan de kaak te stellen.
Als Hollanders maken we sinds mensenheugenis (nou ja, sinds Belgiƫ als land bestaat) graag grappen over de domheid en patatzucht van onze zuiderburen.
Belgen mogen op hun beurt graag lol hebben om onze zuinigheid. Als ik het artikel in de Intermediair zo zie hebben we ze nu een nieuwe reeks grappen cadeau gedaan.
Zo is er een over een monumentale kerk waar de deuren naar binnen open draaien, en ze van de brandweer per se naar buiten open moeten.
En een over het feit dat gasketels met asbest verboden zijn, waarbij je gasketels ook niet mag open maken om het asbest eruit te halen.
Of dan die van die bierbrouwer die een creche voor zijn personeel wilde openen. Na ellenlang gesteggel over pietluttigheden blies hij het hele project uiteindelijk af omdat er tussen de haakjes op de kapstok per se 20 cm afstand moest zitten. Dat in plaats van de, let wel, 25 cm die hij graag wilde.
Ze zijn inderdaad eigenlijk te flauw voor woorden. Weet u wat nog erger is? 't Is nog allemaal waar ook.

Geen opmerkingen: